Terug naar handleidingen

Welkom bij onze FAQ - ook wel bekend als Veelgestelde Vragen. We hebben de meest voorkomende vragen die we meestal ontvangen verzameld. We hopen dat dit u snel kan helpen bij het beantwoorden van uw vragen! :)

Er zijn verschillende dingen die u kunt doen om ervoor te zorgen dat u het beste antiaanbakeffect uit onze antiaanbaklaag haalt.


Op smaak brengen. Verwarm een theelepel olie en laat deze afkoelen in de pan. Veeg het daarna af en maak het schoon. Dit kan de pan sneller laten rijpen en een betere antiaanbaklaag opleveren. Gebruik een laag vuur. Onze koekenpan is ontworpen om veel efficiënter warmte op te nemen dan andere koekenpannen, dus het is raadzaam om lagere warmte-instellingen te gebruiken dan u normaal zou doen.

Geduld. Bij het omgaan met zeer plakkerig voedsel, zoals eieren, is geduld essentieel. Het perfecte ei maken in een ONYX COOKWARE™ koekenpan zonder boter of olie is simpelweg een kwestie van het gebruik van lage temperaturen en vervolgens het ei laten staan en laten garen zonder het constant te bewegen. Als u merkt dat dingen niet loskomen van het antiaanbakoppervlak, betekent dit meestal dat u het moet laten staan totdat het is verwarmd/gekookt/gefrituurd, waarna het veel gemakkelijker uit de pan zal komen!

We hebben twee soorten antiaanbaklagen: onze Keramische en onze Originele.


Onze keramische antiaanbaklaag is gemaakt van natuurlijke materialen. Keramische coatings bestaan voornamelijk uit silica (zand), dat een soort klei vormt die samenwerkt met het metaal van de pan. Het is een organisch partnerschap dat zorgt voor een volledig chemievrije antiaanbakervaring. De keramische coating zorgt ervoor dat het product volledig vrij is van PFC en PFAS. Dit betekent dat het geen fluorescente stoffen of chemicaliën bevat.

Onze originele antiaanbaklaag is gemaakt van het materiaal PTFE, algemeen bekend als Teflon. PTFE is een van de meest gebruikte antiaanbaklagen ter wereld en komt voor in verschillende kwaliteiten en prijzen. Wij gebruiken een hoogwaardig Japans PTFE dat maximale duurzaamheid biedt. Een veelgemaakte fout is om PTFE/Teflon te verwarren met PFOA, PFOS of andere schadelijke chemicaliën in de PFAS-familie. PFOAS, PFOA en PFOS zijn verboden stoffen die niet in onze keukengerei worden gebruikt.

Laten we eerst deze afkortingen verduidelijken:

PFAS: Een verzamelnaam voor een reeks gefluoreerde stoffen. Het omvat zowel gevaarlijke en illegale stoffen, als veelgebruikte stoffen die noch illegaal noch gevaarlijk zijn.

PTFE: De technische term voor de meest gebruikte antiaanbaklaag ter wereld, ook bekend als Teflon. PTFE maakt deel uit van de groep gefluoreerde stoffen die tot de PFAS-familie behoren.

PFOA/PFOS: De twee gevaarlijke stoffen die vele jaren geleden verboden werden, maken ook deel uit van de grotere groep stoffen in de PFAS-familie.

PFAS-stoffen zijn niet van nature illegaal of giftig om te gebruiken. Dit geldt ook voor PTFE/Teflon, dat te vinden is in bijna alle producten met antiaanbaklagen.

Maar zowel PFAS als PTFE/Teflon zijn van nature gefluoreerde stoffen. Als u volledig het gebruik van gefluoreerde stoffen wilt vermijden, moet u natuurlijk geen product met PTFE/Teflon kopen.


Maar terug naar de vraag: Zitten er PFAS in onze coating?

Wat onze eigen koekenpannen betreft, hebben we twee soorten coatings:

De ene is een keramische coating, die volledig vrij is van alle PFAS-stoffen. Met andere woorden, er zijn op geen enkel moment gefluoreerde stoffen bij de productie betrokken. Een keramische coating is in wezen gemaakt van zand/klei dat is gebakken. Het is daarom wat TÆNK zou classificeren als "PFC-vrij en PFAS-vrij".

De andere is onze originele coating, die een PTFE/Teflon-coating is en daarom van nature PFAS bevat.

Het is belangrijk voor ons om te benadrukken dat de PTFE/Teflon-coating op onze originele koekenpannen niet giftig is en geen fluor in uw voedsel afgeeft. Al onze producten, inclusief de coating op onze koekenpannen, voldoen aan strenge kwaliteitseisen en zijn getest volgens alle geldende normen voor voedselveiligheid.

Goede vraag!

Daar zijn twee belangrijke redenen voor:

Ten eerste, wanneer u onze koekenpannen in de oven gebruikt als vervanging voor een gewone ovenschaal, is de kans groot dat voedsel aan de randen of in de pan zelf verbrandt. Geen enkele antiaanbaklaag kan dit voorkomen, omdat u het in de oven gebruikt.

Ten tweede, heeft u ooit geprobeerd voedsel in uw koekenpan te verbranden? Laat echt iets aanbranden omdat u het enkele minuten vergat? Opnieuw kan geen enkele antiaanbaklaag voorkomen dat dit gebeurt. Als u het doet met een gewone antiaanbakpan, zal deze beschadigd raken tot het punt waarop u hem moet weggooien. Met onze koekenpannen kunt u verbrand voedsel eenvoudig schoonmaken met staalwol zonder u zorgen te maken over beschadiging van de antiaanbaklaag!

LET OP! We tonen video's van reinigen met staalwol, maar dit is ALLEEN voor de originele pannen. De keramische pannen mogen ABSOLUUT NIET worden gereinigd met staalwol. Als u een van onze koekenpannen heeft en u twijfelt welk type u heeft, neem dan contact op met onze klantenservice. U kunt uw keramische koekenpan ook schoonmaken door deze in te weken met een beetje afwasmiddel en vervolgens schoon te maken onder warm water met een gewone keukenspons of afwasborstel.

Het korte antwoord is: Nee - als dat wel gebeurt, valt het onder onze garantie!

Het lange antwoord is: Onze producten zijn gemaakt van roestvrij staal en aluminium. Daarom hebben onze producten dezelfde eigenschappen als andere producten gemaakt van dezelfde materialen, wat betekent dat ze niet direct na gebruik aan koud water moeten worden blootgesteld. We raden altijd aan om ze eerst te laten afkoelen.

We hebben echter hard gewerkt om ervoor te zorgen dat onze producten robuust genoeg zijn om alles te weerstaan wat ze in de keuken kunnen tegenkomen, en daarom vallen alle kromtrekken, deuken of andere veranderingen in vorm volledig onder onze garantie!

Onze koekenpannen worden genoemd en gemeten in centimeters. Een 26 cm koekenpan wordt zo genoemd omdat hij 26 cm meet van de bovenste binnenrand tot de bovenste binnenrand. Dit is een standaardmanier om koekenpannen te meten, waardoor het gemakkelijk is om te bepalen welk deksel past, omdat de meting van het deksel wordt aangegeven door de binnenrand die in een pot of pan van dezelfde centimetermaat past.

Voor meer afmetingen van de koekenpan, pot of een ander product, kunt u naar de onderkant van de productpagina gaan.

Afhankelijk van uw kookstijl en uw verwachtingen ten aanzien van de eigenschappen van uw koekenpan, zijn er verschillen in welk model het meest geschikt voor u is. Daarom hebben we hieronder de verschillen tussen de twee coatings die u kunt kiezen gespecificeerd.


Verschil tussen de pannen:

De Originele pannen hebben de volgende belangrijke eigenschappen/verschillen:

De coating bestaat uit een PTFE-laag, die een flexibelere laag is en de pan een hogere duurzaamheid geeft.

Vanwege de hogere duurzaamheid kunt u staalwol op deze pan gebruiken.


De Keramische pannen hebben de volgende belangrijke eigenschappen/verschillen:

Vanwege de keramische laag is het antiaanbakeffect beter dan op de originele PTFE-pannen.

Hoewel het antiaanbakeffect beter is, is de duurzaamheid lager. Dit betekent dat staalwol NIET kan worden gebruikt op keramische pannen.


Gemeenschappelijke sterke punten voor beide soorten coating:

U kunt saaie metalen keukengerei in beide soorten koekenpannen gebruiken, en beide koekenpannen kunnen worden gebruikt op alle soorten fornuizen. Beide modellen kunnen tegen reiniging met zeep en zuur voedsel, die aan tegenovergestelde uiteinden van de pH-schaal liggen.

U kunt uw afneembare handvat in de vaatwasser plaatsen, maar we raden aan om het met een vochtige doek schoon te maken als het niet al te vies is.

U kunt deze informatie eenvoudig vinden door de productpagina van de pan of pot waarvan u het gewicht wilt weten te openen. Er is een illustratie onderaan de pagina die het gewicht en de afmetingen van het product laat zien.